Sfaturi pentru avea un rucsac cat mai usor in turele de munte


Atunci când mergem într-o tură pe munte de mai multe zile este important să avem cu noi strictul necesar pentru zilele respective. Doar că de foarte multe ori ne poate fi dificil să ne limităm la ceea ce înseamnă acest „strict necesar” și acest termen este diferit de la persoană la persoană.

Cu toate acestea, orice montaniard își dorește să se bucure de un rucsac cât mai ușor în fiecare tură de munte, indiferent de câte zile petrece pe munte. Tocmai de aceea cred că o serie de sfaturi sunt extrem de utile pentru cei care doresc să se bucure de un rucsac ușor în orice drumeție de mai multe zile.

Alege un rucsac cu volum mediu

Un rucsac de munte este de diferite mărimi, iar atunci când vorbim de turele de munte de câteva zile avem nevoie de un rucsac mai mare. Cu toate acestea, este important să nu alegem cel mai mare rucsac existent în magazinele de echipament montan. Cu cât volumul rucsacului este mai mare, cu atât suntem mai tentați să îl umplem și astfel greutatea lui va crește. Și spun asta din proprie experiență.

Reclame

Primul meu rucsac de munte avea 45 de litri și mă descurcam cu el pentru ture chiar de 4-5 zile. Este adevărat că mai agățam de rucsac sacul de dormit sau cortul. Ulterior am ajuns la un rucsac de 75+10 litri. Și chiar dacă mergeam în ture de 3 zile acesta era plin și uneori parcă tot nu era suficient spațiu.

Mai mult decât atât, cu cât volumul rucsacului este mai mare, cu atât și greutatea acestuia gol va fi mai mare decât a unui rucsac cu un volum mai redus. Ulterior am optat pentru un rucsac de 60+ litri, acesta fiind suficient pentru drumetii chiar și de 1 săptămână la cort.

Rucsac mare vs Rucsac mic
Caută echipament de munte cât mai ușor

Echipamentul de munte s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și au apărut piese de echipament de munte tot mai ușoare. Fie că vorbim de corturi, de saci de dormit sau de haine pentru munte, toate acestea au devenit tot mai ușoare și cu un volum mai redus.

Reclame

Prin urmare, atunci când alegi un cort cât mai ușor, între 1,5 și 2,5 kg, un sac de dormit de maxim 1 kg și haine cu greutate redusă ai șanse mari să te bucuri de un rucsac ușor în turele de munte. Hainele din material de polar sau fleece, gecile tip softshell sau hardshell sunt excelente.

Chiar dacă nu sunt foarte groase, sunt foarte bune izolatoare termice și protejează de vânt sau ploaie, dar în același timp au o greutate și un volum reduse, fiind o excelentă alegere pentru un rucsac ușor.

Optează pentru alimente puțin voluminoase, ușoare, dar cu un mare aport caloric

Referitor la alimentele pentru o tură de munte se pot face multe discuții, fiecare persoană fiind diferită în tot ceea ce înseamnă alimentație. Tocmai de aceea, referitor la alimente este important să ții minte că trebuie să alegi dintre cele care sunt cât mai ușoare, cât mai puțin voluminoase, dar care să îți ofere suficient aport caloric pentru efortul pe care îl depui în tura de munte în care urmează să mergi.

Batoanele energizante care au apărut tot mai mult în comerț sunt un astfel de exemplu și ai avantajul de a le putea consuma și în timp ce ești pe traseu. Fructele uscate/confiate sau semințele de orice fel reprezintă de asemenea o alternativă excelentă. Să nu uităm de supele la plic, care deși poate nu sunt dintre cele mai sănătoase, într-o tură de munte te pot ajuta să te bucuri de un rucsac cât mai ușor. Iar pentru o masă mai consistentă putem alege diverse conserve.

Reclame

Toate acestea împreună pot reprezenta un volum redus de alimente în rucsac, o greutate acceptabilă pentru rucsacul pentru tura de munte, dar și suficiente calorii pentru efortul depus.

Pune în rucsac doar atât cât ai nevoie!

Foarte important pentru a te bucura de un rucsac cât mai ușor în turele montane este să nu pui în rucsac mai mult decât ai nevoie. Iar acest lucru este valabil pentru toate lucrurile pe care le pui într-un rucsac pentru o tură de câteva zile pe munte și în natură.

Fie că vorbim despre echipamentul de camping, fie că vorbim despre îmbrăcăminte și despre alimente, toate trebuie să fie gândite și calculate astfel încât să ajungă pentru zilele petrecute în tura respectivă. Desigur, un tricou sau o pereche de șosete în plus pot fi puse în rucsac, la fel cum poate fi luată o conservă sau câteva batoane în plus.

Dar în niciun caz în rucsac nu trebuie să se regăsească lucruri de care nu avem nevoie și le luăm cu noi doar pe principiul „poate ne trebuie la un moment dat”.

Ce înseamnă un rucsac cât mai ușor într-o tură de munte? Ei bine, acest lucru depinde de la persoană la persoană și este un lucru influențat de fizicul persoanei respective, de eventuale probleme de sănătate, de rezistența la efort sau de antrenamentul în a merge cu rucsacul în spate.

Oricum ar fi, orice montaniard se poate bucura mai bine de o tură de munte cu un rucsac cât mai ușor, mai ales în acele ture în care se merge cu rucsacul mare, de expediție, în spate în fiecare zi. Prin urmare, sper ca aceste sfaturi să îți fie de folos și să te ajute atunci când te pregătești de următoarea tură în munți și în natură având un rucsac mare în spate.

Ai alte sugestii pentru un rucsac ușor în turele de munte de câteva zile, sugestii despre care nu am menționat aici? Te rog să le împărtășești într-un comentariu la acest articol. Mulțumesc și ture pe munte cu multe zâmbete, oameni faini și vreme așa cum îți dorești!

3 comentarii la “Sfaturi pentru avea un rucsac cat mai usor in turele de munte

  1. Pingback: Cum alegem un rucsac de tura | Laurentiu Artugyan

  2. Pingback: Alimente sanatoase si nutritive pentru un rucsac usor cand mergi cu cortul | Laurentiu Artugyan

  3. Salutare drumetilor. Exista diverse articole mai vechi sau noi cu recomandarile a ce trebuie sa fie in rucsacul fiecaruia. Daca ne luam dupa unele dintre aceste pareri, o sa constatam ca ducem toata casa cu noi, iar daca ne luam dupa alti o sa ajungem la concluzia ca facem supravietuire. Pana la urma ramane la alegerea fiecaruia, dupa ce a fost la munte de trei-patru ori in diverse perioade ale anului si cu diverse manifestari ale naturii. Parerea mea cu nu trebuie sa lipseasca niciodata pentru partea de sus o jaketa care sa te apere foarte bine de ploaie, o jaketa sau vesta cu puf, un windstopper, doua tricouri sintetice si unul din bumbac. Pentru partea de la mijloc in jos, niste mulati sunt buni in sezonul rece peste niste pantaloni termici, pantaloni lungi cu posibilitatea de a se face scurti, iar daca da ploaia niste suprapantaloni sunt ideali. La sacii pentru dormit deja este o dilema, fiecare cat de friguros este. La cort, depinde de nevoia de spatiu. La papica, depinde de gradul de flamanzire al fiecaruia.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.