Marcaje pe care le poti intalni intr-o drumetie pe munte

Marcaj cruce rosie Varful Parangul Mare

Ne aflăm în vârful sezonului turistic și cu siguranță că foarte multe persoane aleg să meargă la munte pentru drumeții și relaxare în mijlocul naturii. Dar atunci când pornești spre zonele montane trebuie să ai toate informațiile cu privire la modul în care te vei orienta pe un traseu montan. Prin urmare, trebuie să știi faptul că orice traseu montan este indicat printr-un marcaj turistic care îți va fi de ajutor pentru a te îndruma pe potecile existente în pădure sau în zonele montane înalte.

Cum identificăm un marcaj turistic?

Atunci când ne aflăm pe traseele montane sau pe drumurile forestiere care fac legătura cu zona montană înaltă, putem întâlni mai multe marcaje cu vopsea pe copacii sau pietrele existente în zonă. Prin urmare, este foarte important să știm că nu orice marcaj cu vopsea pe copaci sau pe pietre este un marcaj turistic. Un marcaj turistic poate fi de culoare galbenă, albastră sau roșie, fiecare dintre aceste culori fiind pe un fond de culoare albă. Marcajele turistice din România sunt următoarele: banda, punctul, triunghiul sau crucea. Acestea sunt semnele distinctive folosite pentru marcaje turistice de pe traseele montane din România.

Semnificația marcajelor folosite pentru traseele turistice

Traseele marcate cu banda de obicei indica traseele de creasta, traseele marcate cu cruce sunt cele care indica un traseu de intersecție cu unul sau mai multe trasee marcate, iar traseele marcate cu triunghiu pot indica adesea un traseu marcat pe vai. Marcajul punct este foarte adesea folosit pentru traseele de tip circuit. Cu toate acestea, nu tot timpul aceste „norme” sunt respectate. Toate traseele turistice marcate necesită la anumite intervale de timp refacerea marcajelor, iar în ultimul timp tot mai multe astfel de acțiuni de remarcare trasee montane sunt întreprinse de numeroase asociații și servicii Salvamont din întreaga țară.

Marcajul limită de rezervație

Tot pe aceste trasee turistice marcate mai poți întâlni și alte marcaje. Dar mare atenție! Acestea nu sunt marcaje pentru traseele destinate turiștilor. În categoria marcajelor care nu sunt destinate turiștilor pentru orientarea pe traseele de drumeție putem aminti limita de parc național, limita de rezervație, etc. Acestea sunt marcaje limite de rezervație și sunt sub forma unor pătrate de diferite culori pe fond de culoare albă. Deși și aceste limite de arii protejate sunt utile pentru turiști, trebuie reținut faptul că acestea nu sunt pentru orientare, ci doar pentru a știi că urmează să intri într-o rezervație și trebuie respectate anumite reguli sau poate că un astfel de marcaj îți interzice accesul în rezervația respectivă.

UPDATE: La începutul lunii martie a anului 2020 am fost într-o tură pe Valea Beiului și Valea Beușnița unde am văzut pentru prima dată marcajul pătrat galben delimitat de o linie roșie. Ulterior m-am documentat și am aflat că Romsilva a delimitat ariile protejate prin marcare sau remarcare cu semne specifice în vara anului 2019. Marcajul pătrat galben delimitat cu contur roșu delimitează zona de protecție strictă din cadrul unei arii protejate. Aceste zone au statutul de rezervație științifică și singurele activități permise în arealul respectiv se referă la educație ecologică, cercetare științifică și ecoturism.

Marcaj limita zona de protectie stricta

Atenție la marcajul forestier!

Un alt marcaj foarte des întâlnit în zonele de pădure este marcajul forestier. Acesta poate fi întâlnit sub forma unei dungi roșii pe diferiți copaci, fără a fi însoțit de culoarea albă. De asemenea, poți întâlni și numeroase marcaje indicând bazine forestiere, acestea fiind sub forma unor dreptunghiuri albe cu margini roșii în cadrul cărora sunt trecute diferite cifre indicând bazinul forestier. Aceste marcaje forestiere nu sunt pentru orientarea turistică, chiar dacă pentru cineva care cunoaște toate semnificațiile unui marcaj forestier, respectiva persoană se poate orienta și folosind respectivele marcaje. Cu toate acestea, în cazul în care ai pierdut marcajul turistic și ai ajuns la un marcaj forestier indicând un bazin forestier, este o bună idee să apelezi la echipele Salvamont pentru că acel marcaj poate fi un important punct de reper pentru echipele de salvatori montani.

Trebuie subliniat faptul că există situații în care atât marcajul forestier, cât și cel turistic, dar și cel limită de rezervație pot fi regăsite în aceleași locuri sau chiar pe același copac. Prin urmare, mare atenție ce tip de marcaj urmărești atunci când ești în drumeție pe munte!

Marcaj turistic montan pentru poteci tematice

Un alt tip de marcaj turistic ce poate fi întâlnit în zonele montane, fie pe anumite porțiuni de traseu montan, fie în apropierea acestora, este marcajul turistic pentru poteci tematice. Aceste poteci tematice spun adesea o poveste prin intermediul unor panouri informative amplasate din loc în loc pe parcursului traseului tematic. Uneori aceste poteci tematice sunt destinate copiilor sau persoanelor care doresc să se bucure de un traseu montan mai scurt și accesibil oricărei persoane, chiar și celor mai puțin pregătiți pentru trasee de lungă durată. Prin urmare, atunci când întâlnești un semn distinctiv trebuie să citești cu atenție și informațiile referitoare la traseul tematic respectiv și să verifici dacă acel traseu este parte a traseului marcat pe care dorești să îl parcurgi. În caz contrar, este indicat să cauți marcajul pe care dorești să pornești în drumeție și să intri pe traseul marcat dorit.

Dacă urmează să pornești într-o drumeție pe poteci de munte, alege să fii mereu informat cu privire la traseu și la durata de parcurgere a acestuia. De asemenea, asigură-te că deții toate informațiile necesare privind semnificația unui marcaj turistic astfel încât să nu existe riscul de a te rătăci. În speranța că acest articol îți este util pentru orientarea pe traseele turistice marcate din munții României, îți doresc drumuri bune și să te bucuri de fiecare drumeție!

Reclame
Reclame

Un comentariu la “Marcaje pe care le poti intalni intr-o drumetie pe munte

  1. Pingback: 5 motive pentru care sa facem voluntariat montan | Laurentiu Artugyan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.